• 1

    Derynia Town Hall

    The creation of the Municipality of Derynia on a site that is a landmark in itself, having as a backdrop the city of Famagusta, had to utilize the complexities that surround it as well as its historical importance transforming it as a point of reference that transcends through time.

  • 2

    Derynia Town Hall

    Our proposal goes beyond just satisfying the requirements of the program for the Municipal building, utilizing the morphology of the existing natural landscape, allowing views towards the sea and horizon as well as optimum sun and wind orientation.

  • v3

    Derynia Town Hall

    The building is placed centrally within the site, having the municipal services and functions to take the dominant position on the front west façade of the building upon the main access road identifying building as the new Municipality. On the other hand, the exhibition and performance hall is located on the east, to be revealed upon entering the building. The exhibition hall is proposed within a copper etched shell further enhancing the use of earthly colored materials and once oxidized to take on the turquoise color of the sea blending itself with its background. Part of the outside of the shell, acts as water feature collecting rain water, and diverting it towards a collection point in the basement level.

  • 4

    Derynia Town Hall

    The main entrance of the building is set at the junction of two dominant road accesses, that of the Derynia Theme Park and Paphou road passing by the newly built monument of the Fallen Soldiers. The visitor parking area is located on the North edge of the plot, while allowing passage towards the main entrance via a bridge assembled by concrete counterparts, as if springing from the naturally preserved landscape.

  • 5

    Derynia Town Hall

    The building’s bioclimatic design is defined much from the placement of each volume/function in relation to the wind and sun direction allowing for natural ventilation. Its stepped arrangement on the South wing, allows during the winter months for the sun to penetrate whereas in the hot summer months to be blocked. In addition a rain water collection system is adopted creating a pool of water in the basement, to be used for irrigation purposes and it is oriented as such; that with the passing summer winds will naturally cool down the building.